За жените тя би трябвало да предизвиква най-интензивния възможен оргазъм, при който вълни от удоволствие заливат цялото тяло. Ако описанието на този оргазъм изглежда почти митично, то е, защото има малко доказателства за съществуването на тази точка. Сега за пръв път гинекологично изследване показва ясно анатомичните разлики между жените, които твърдят, че са изпитвали вагинален оргазъм благодарение именно на Г-точката, и такива, които не са. В крайна сметка може да се окаже, че Г-точката съществува наистина. Но по-важното е, че прост тест може да ви каже дали е време да се откажете от търсенето или просто Вашия партньор трябва да се постарае повече.

Други изследователи задават въпроса дали това, което е познато като Г-точка е отделна структура или вътрешната част на клитора. Половите органи са богато снабдени с кръвоносни съдове, жлези, мускулни влакна, нерви и – при някои жени и с остатък от ембрионална простата, наречена жлезите на Скин. Някои изследователи предполагат, че жлезите Скин са отговорни за постигането на т.н. вагинален оргазъм и, още по спорно е твърдението, че благодарение на тях неголям брой жени могат да еякулират.

Този предварителен извод е подкрепен от предишни проучвания, направени с анкетиране, чрез които е установено, че 70 процента от жените не успяват да изпитат оргазъм чрез полов акт, но лесно достигат до кулминация чрез директна стимулация на клитора.

Изследвания на еднояйчни и двуяйчни близнаци също подкрепят идеята, че може да съществуват физиологични различия между жените, които изпитват и не изпитват вагинален оргазъм.