Свети Валентин се празнува на 14 февруари и е денят, в който в определени култури влюбените засвидетелстват любовта си един на друг, обикновено като си изпращат картички, често – анонимни.

Денят сега е най-често се свързва с размяната на любовни бележки, под формата на „валентинки“. Модерните символи на Св. Валентин са сърцевидната форма и фигурата на крилатия Купидон. От 19-ти век практиката да разменят бележки, писани на ръка, до голяма степен е изместена от масово произвежданите поздравителни картички. Американската Асоциация на поздравителните картички изчислява, че в световен мащаб за Св. Валентин се изпращат един милиард картички всяка година, което поставя празника на второ място след Коледа по брой изпратени картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички изпратени валентинки.

Историята на Свети Валентин

Средата на февруари се свързва с любовта и плодовитостта от край време. В календара на древните атиняни периодът между средата на януари и средата на февруари е бил месецът на Гамелион, който е бил посветен на свещената сватба на Зевс и Хера.

Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не се споменава в ранни истории и се разглежда от светските историци изцяло като плод на легенди (виж по-долу). Празникът на Свети Валентин първоначално е обявен на 14 февруари от папа Геласий I през 496. Има широко разпространена легенда, според която той създал празника, за да се противопостави на практиката, която се провеждала на Луперкалиите. Тогава млади мъже и жени се съчетавали като теглели имената си от урна, но тази практика не е засвидетелствана от източници от този период.