Може би съществува прост начин за отслабване, при който се използва само силата на мисълта.

Изненадващ метод. Касае се за нещо, което всички имаме, но може би не го използваме толкова, колкото бихме искали: нашата памет.

Хората, които са на диета често чувстват, че водят война със стомаха си, но психолозите смятат, че апетитът се формира в еднаква степен в ума и в червата. И то до такава степен, че ако се опитате да си припомните последната храна, която сте яли, можете да отслабнете без изпитвате постоянно чувство на глад.

Много изследвания показват, че има фини психологически фактори, които могат да повлияят колко ядете — но хората все още не са наясно с това. А това е много важно, особено като се вземе предвид, че наднорменото тегло е проблем по целия свят.

Сензорен тласък

Поради тази причина изследователите сега търсят начини да стимулират сензорния спомен за храната. Дали пък запис на музика, който звучи по време на ядене, може да помогне на група от жени с наднормено тегло да изядат няколко сандвича с шунка по-осъзнато. Инструкциите са прости: 3-минутен клип ги приканва да се съсредоточат изцяло върху усещането по време на хранене – картина, вкус и мирис. Втора контролна група се храни под приятния звук на птичи песни. Хората, които са се наслаждавали на храната, са дали по-подробно описание на това, което са яли, и освен това три часа по-късно са яли по-малко – консумирайки с 30% калории по-малко.

Подходът, може да не работи за всички, освен това има и други алтернативни техники, с които хората трябва съзнателно да помнят какво са яли по-рано през деня, като това изглежда ги разубеждава да не преяждат по-натам. Тук въображението много помага, защото докато си представяме какво сме яли и обличаме в образ пощявките си, сякаш успяваме да излъжем ума си, че сме яли наистина, като по този начин се намалява гладът и реалното изядено количество.