Учените смятат, че са създали перфектното мъжко лице – мъж толкова красив, че всяка жена, без да се замисли би предпочела него от тълпа мъже.

Той има големи изразителни очи, гладка кожа и симетрично лице, прав нос и заоблена челюст.

Въпреки че неговите създатели признават, че видът му е донякъде женствен, те са установили, че съвременните жени предпочитат мъже с грижовни женски черти пред мъжествения вид на мачо.

Твърдят още, че брадатите мъже и мъжете с качества, които предполагат, че е слабо вероятно да измият чините или да сменят памперс, могат да забравят да впечатлят жена.

Симетрията в мъжките и женските черти отдавна е призната като важен елемент от сексуалното привличане, но по-голямата популярност на женствените черти у мъжете е новост.

Жените намират женственото мъжко лице за привлекателно, защото го свързват със сътрудничество, честност и качествата на добър родител. Подчертаните мъжки характеристики ги считат за заплашителни и не толкова привлекателни, но въпреки това търсят комбинация, включваща и мъжки характеристики, защото също търсят доминация.

Въпреки че много наблюдатели смятат, че жените приемат по-мъжки подход и избират партньора си по външните му качества, други подчертават, че освен чертите на лицето много повече фактори формират мъжкия сексапил в представите на жените.

Промяната в мъжката привлекателност отразява нарастващата доминация на жените. Гладката кожа и женственият външен вид се свързва на младежта. Възможно е, този вид да предизвиква не само сексуални, но и майчински чувства. Ако жените искат да бъдат по-доминантни, те ще предпочетат партньори с детинско лице.