Лицето може да бъде Вашият печеливш билет или причината за провала Ви – и не опира само до красотата. Другите може несъзнателно да оценяват качествата Ви по начини, които не разбирате.

И с течение на годините как мислите, че това ще се отрази на живота Ви? Ще следвате същите маршрути в живота или пък тънката разлика във външния вид ще Ви изпрати по различен път?

В рамките на част от секундата след като Ви погледнат ще решат, дали сте компетентни и надеждни; дали сте лидер или последовател. И тези предразсъдъци могат да оформят ключови събития в живота Ви, да определят всичко – от приятелствата до баланса на банковата сметка.

Нови изследвания, които разглеждат как външният вид на лицето влияе успеха, независимо от сексапила, показват подобни резултати. Колкото по-доминантен вид имате, толкова по-вероятно е да Ви назначат на ръководна позиция – и оттам следва, че ще получавате по-висока заплата, например.

Несъмнено, това премества фокуса върху напълно субективна връзка. Откъде знаем какво прави едно лице честно, компетентно или доминантно? Възможно е ние просто да откликваме на определени изражения на лицето – открита усмивка или гневно сключени вежди. Без съмнение има разлика. Въпреки това фактите сочат, че използваме и други по-непроменливи знаци.

В крайна сметка трябва най-малкото да отделим време, за да признаем колко сме повърхностни. За разлика от повечето предразсъдъци, що се отнася до оценката на лицето, ние сме едновременно жертви и злосторници – всеки е осъждал някого несправедливо въз основа на външния му вид и същевременно е бил жертва на същото осъждане от страна на друг. Това е грозната истина, пред която сме изправени.